05 Μαρτίου, 2014

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ:ΕΝΑΣ ΦΡΙΚΤΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ

Ελλάδα 1950. Μετά τον εμφύλιο η χώρα είναι πάμφτωχη. Όσοι έχουν την οικονομική άνεση έχουν και πολλά προνόμια. Ένα από αυτά είναι να αποκτήσουν μία υπηρέτρια στο σπίτι τους. Σιγά-σιγά η Αθήνα γεμίζει με ''δουλικά''. Δηλαδή μικρά κορίτσια που οι γονείς τους εμπιστεύονται σε διάφορες οικογένειας ως υπηρέτριες με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ. Στα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ούτε καν αμοιβή.
Μία από αυτές τις υπηρέτριες ήταν και η μικρή Σπυριδούλα. Ένα 12χρονο κορίτσι που οι γονείς του το εμπιστεύτηκαν στις δύσκολες στιγμές που περνούσαν. Το ζεύγος του Γιώργου και της Αντιγόνης συστήθηκαν στους γονείς της Σπυριδούλας σαν τραπεζικοί υπάλληλοι και τους έταξαν ότι θα την πρόσεχαν σαν παιδί τους και θα την αποκαταστούσαν. Δεν ήταν αυτή όμως η αλήθεια, ο Γιώργος είχε καμπαρέ στην Τρούμπα και η γυναίκα του ήταν άνεργη. Η μικρή Σπυριδούλα γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το νέο της σπίτι δεν ήταν παράδεισος. Τρέφονταν όπως όλα τα " δουλικά" με τα αποφάγια της οικογένειας και ποτέ δεν φόρεσε καινούργια ρούχα. Δεν μπορούσε να διαμαρτυρηθεί ούτε να πει την αλήθεια στους γονείς της και να ζητήσει βοήθεια. Κανείς δεν θα άκουγε την φωνή της, εξάλλου η δουλειά των μικρών παιδιών είχε " νομιμοποιηθεί " από τους πλούσιους της εποχής. Όπως υπήρχε ο φόβος και η απειλή... 

Η στιγμή που σημάδεψε την ψυχούλα του 12χρονου κοριτσιού δεν άρχισε να έρθει. Στο σπίτι χάθηκαν 50 δολάρια και η γυναίκα του ζεύγους κατηγόρησε την Σπυριδούλα χτυπώντας την με ένα σκουπόξυλο. Η προσπάθεια του παιδιού να την πείσει ότι είναι αθώο ήταν μάταιη. Άλλωστε δεν ήταν και η πρώτη φορά που την χτυπούσαν. Ένα βράδυ της 31ης Ιουλίου του 1955 την κλείδωσαν στον φωταγωγό και τα ξημερώματα άρχισαν τα μεσαιωνικά βασανιστήρια. Έγδυσαν την Σπυριδούλα και την έδεσαν πάνω στο τραπέζι. Η γυναίκα του ζεύγους την κρατούσε και ο άντρας την έκαιγε με καυτό σίδερο στα πόδια και σε όλο του το κορμί. Για να μην ακουστούν οι κραυγές του παιδιού το φίμωσαν και συνέχιζαν να την καυτηριάζουν. Σταματούσαν μόνο όταν η Σπυριδούλα λιποθυμούσε. Στην συνέχεια τη μετέφεραν στο δωμάτιο της και την κλείδωσαν χωρίς φαγητό και νερό. Το κλάμα και τα ουρλιαχτά του παιδιού ήταν ασταμάτητα και το ζεύγος άνοιξε τέρμα το ραδιόφωνο για να μην ακουστούν στην γειτονιά. Τα βασανιστήρια κράτησαν 36 ώρες. Η Σπυριδούλα κατέρρευσε. Άρχισε να αιμορραγεί και να ανεβάζει πυρετό, ήταν ένα ετοιμοθάνατο παιδί. Το ζεύγος φοβήθηκε και αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο μόνο και μόνο για να μην πεθάνει μέσα στο σπίτι τους. Είχαν σκεφτεί και από πριν το σενάριο που θα έλεγαν.

Την απείλησαν μάλιστα ότι άμα πει την αλήθεια θα την κάψουν με βενζίνη. Έπειτα την μετέφεραν στο νοσοκομείο Τζάνειο. Είπαν στους γιατρούς ότι φοβήθηκαν πάρα πολύ γιατί το παιδί έριξε πάνω του ένα κουβά με καυτό νερό. Η αλήθεια δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί. Η Σπυριδούλα πέρασε 48 ώρες σημαντικές για την ζωή της. Μία νοσοκόμα βρέθηκε κοντά της για να της κάνει παρέα. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με την μικρή Σπυριδούλα και τα τραύματα δεν ταίριαζαν με το καυτό νερό. Έπεισε το μικρό κορίτσι να της πει την αλήθεια. Με λυγμούς της είπε τι πραγματικά είχε συμβεί και την παρακάλεσε να μην το πει σε κανέναν γιατί θα την ξανά βασάνιζαν. Η νοσοκόμα μόλις επέστρεψε στο σπίτι της ενημέρωσε τον πατέρα της που ήταν αστυνομικός. Εκείνος την επόμενη μέρα επισκέφτηκε την Σπυριδούλα στο νοσοκομείο και με την εμπειρία του κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει. Η αστυνομία αμέσως συνέλαβε το ζευγάρι. Η Αντιγόνη προστάτευσε τον άντρα της και ισχυρίστηκε ότι ήταν ατύχημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ήθελε να τρομάξει το μικρό κορίτσι με ένα καυτό σίδερο και εκείνο έπεσε πάνω του και κάηκε. Δεν έγινε πειστική όμως από κανέναν. Ο ιατροδικαστής διέγνωσε εγκαύματα στο 65% του σώματος. Το κυριότερο ήταν ότι έκρινε πως το θύμα είχε καθηλωθεί από δύο πρόσωπα. Το σατανικό ζευγάρι προφυλακίστηκε. 

Το τραγικό γεγονός συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο. Πλήθος κόσμου επισκέπτονταν την Σπυριδούλα στο νοσοκομείο. Όταν ο Γιώργος και η Αντιγόνη κλήθηκαν να παραβρεθούν στο σπίτι τους για αναπαράσταση είδαν ένα οργισμένο πλήθος να είναι έτοιμο να τους επιτεθεί. Η Σπυριδούλα έγινε το σύμβολο μιας καταπιεσμένης κοινωνίας. Στην δίκη που έγινε η Αντιγόνη και ο Γιώργος επέμεναν στην εκδοχή του ατυχήματος. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για την Αντιγόνη και 4,5 ετών για τον Γιώργο και 20 χιλιάδες δραχμές αποζημίωση στη Σπυριδούλα. Το μικρό κορίτσι μεγάλωσε και επτά χρόνια αργότερα παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά. Τα τραύματα της με τα χρόνια επουλώθηκαν αλλά τα βασανιστήρια βρίσκονταν για πάντα στο μυαλό της σαν τον χειρότερο εφιάλτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ