26 Ιουνίου, 2013

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7 ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στης 8 Φεβρουαρίου 1981 η Ελλάδα συγκλονίζεται από μια απροσδόκητη τραγωδία. Εικοσιένας νέοι άνθρωποι είναι νεκροί γιατί κάποιος παρέλειψε ν' ανοίξει μια θύρα του γηπέδου...
Εκείνο τo όμορφο χειμωνιάτικο απόγευμα το γήπεδο Καραϊσκάκη ήταν κατάμεστο από οπαδούς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, που έδιναν την μάχη για το πρωτάθλημα. Ιδιαίτερος ενθουσιασμός υπήρχε στην "καυτή" θύρα 7 των κόκκινων  οπαδών. Μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ακολούθησε ένας επιθετικός μονόλογος που απέφερε 5 γκολ! Δεν ήταν λίγο εκείνο το 6-0,που αποτελούσε μια απάντηση για τον Ολυμπιακό στους κίτρινους από την βαριά ήττα με 6-1 πριν τρία χρονια.

Μετά το σφύριγμα της λήξης εκατοντάδες νεαροί οπαδοί του Ολυμπιακού κατεβαίνουν την τσιμεντένια σκάλα της θύρας 7, σε έξαλλη κατάσταση και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους. Βιάζονται να βγουν έξω για τους πανηγυρισμούς στους δρόμους του Πειραιά. Η καγκελόπορτα όμως είναι μισάνοιχτη και μετά βίας βγαίνουν λίγοι-λίγοι.
 
Επικρατεί στρίμωγμα, δυσφορία και ανησυχία ενώ από πίσω σπρώχνουν. Κι έρχεται η μοιραία στιγμή. Στις 5.05' κάποιος παραπατά το σκαλοπάτι και πέφτει κάτω. Οι άλλοι τον ποδοπατούν. Επικρατεί πανικός. Ακούγονται κραυγές τρόμου. Οι από πίσω δεν καταλαβαίνουν, νομίζουν οτι πρόκειται για επινίκια συνθήματα και συνεχίζουν να σπρώχνουν. Το μεγάλο κακό δεν αργεί να γίνει. Το πλήθος αγωνία να ξεφύγει, να πάρει ανάσα. Μάταια όμως. Όλα γύρω κλειστά με τσιμέντο και η καγκελόπορτα να είναι μισάνοιχτη. Σε λίγα λεπτά τελειώνουν όλα.
 
 Όταν, μετά από τεράστια προσπάθεια,ο κόσμος υποχωρεί, στο σημείο κείτεται ένας ανθρώπινος σωρός. Δεκαεννέα νέοι άνθρωποι νεκροί,ποδοπατημένοι και δεκάδες άλλοι τραυματισμένοι να φωνάζουν για βοήθεια. Ο τραγικός κατάλογος θα κλείσει λίγες μέρες μετά με τον θάνατο ακόμα δύο τραυματισμένων νεαρών. Η τραγωδία της θύρας 7 συγκλονίζει το πανελλήνιο και όλοι στέκουν άφωνοι μπροστά στην εντελώς αναίτια συμφορά. Τα 21 θύματα ήταν νέοι,από 14 έως 40 χρόνων,ανάμεσα τους και μια κοπέλα.
 
 Παράξενα τραγικό ήταν το παιχνίδι της μοίρας για τον 18χρονο Γεράσιμο Αμίτση, τον μοναδικό οπαδό της ΑΕΚ που σκοτώθηκε, ο οποίος δεν βρήκε εισιτήριο για να παρακολουθήσει τον αγώνα με τους δικούς του, ενώ αντίθετα είχε την " τύχη" να βρει εισιτήριο στην ερυθρόλευκη θύρα 7... Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι οι υπεύθυνοι της συμφοράς " έπεσαν στα μαλακά"και το γεγονός πέρασε γρήγορα στο περιθώριο της επικαιρότητας....
 
Από την τραγική αυτή στιγμή μέχρι και σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 32 χρόνια... Σε κάθε παιχνίδι της ομάδας του Πειραιά ακούγεται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού η ιαχή " ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΤΕ...."

 


ΠΗΓΗ:ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ