25 Ιουνίου, 2013

ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ:ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ



Στις 2 Απριλίου αφήνει την τελευταία της πνοή στο "Μεμόριαλ"της Νέας Υόρκης η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη,χτυπημένη από τον καρκίνο που την βασάνιζε χρόνια. Η Έλλη Λαμπέτη γεννήθηκε το 1926 και από παιδί σπούδασε κατά τα χρονια της Κατοχής στη δραματική σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι το 1942 μαζί με τον νεαρό ηθοποιό Δημήτρη Χορν και στα χρόνια που ακολούθησαν έδειξε το ταλέντο της συνεργαζόμενη με μεγάλους θιάσους,όπως του Κώστα Μουσούρη και του Κάρολου Κουν. Το 1950 παντρεύτηκε τον Μάριο Πλωρίτη,με τον οποίο τρία χρόνια μετά χώρισε,ενώ συνεργάστηκε από το 1952 στενά με τον Δημήτρη Χορν,με τον οποίο έμελλε να συνδεθεί για ένα διάστημα και στην ζωή.

Κατά την περίοδο αυτή σημείωσε και μια σπουδαία καριέρα στον Κινηματογράφο,με τις εξαιρετικές ερμηνείες της στις ταινίες <<Κυριακάτικο ξύπνημα>>,<<Η κάλπικη λίρα>>,<<Το κορίτσι με τα μαύρα>> και το <<Το τελευταίο ψέμα>>. Το 1959 η Λαμπέτη εγκατέλειψε για ένα μεγάλο διάστημα το θέατρο και συνέδεσε τη ζωή της με τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Ουέικμαν,ο γάμος τους όμως αποδείχτηκε επίσης άτυχος αφού χώρισαν το 1976. Τι 1961-62 και μέχρι το 1981 η Λαμπέτη έδωσε πάλι το παρών στο ελληνικό θέατρο,με πολλά όμως διαλείμματα απουσίας.

 Το 1969 άρχισε η μακροχρόνια και σκληρή αναμέτρηση της με τον καρκίνο,που τελικά την οδήγησε στον θάνατο. Κατά την δυσάρεστη αυτή τελευταία περίοδο της ζωής της βίωσε νέες δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες,όπως μια άτυχη υιοθεσία παιδιού,όμως δεν εμπόδισαν την επαφή της με το θέατρο. Αξέχαστη θα μείνει η τελευταία της εμφάνιση στο έργο << Σάρα,τα παιδιά ενός κατώτερου θεού>> στο οποίο,έχοντας χάσει την φωνή της από την ασθένεια,υποδύθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την " κωφάλαλη". Από το 1981 η Λαμπέτη πάλεψε με αξιοπρέπεια και θάρρος με την αρρώστια της.

Υπέκυψε στις 2 Απριλίου 1983. Μόλις 55 χρόνων. Η ζωή έπαιξε παράξενα παιχνίδια στην Έλλη Λαμπέτη. Από την μια την προίκισε με μοναδικό ταλέντο,ενώ από την άλλη της επιφύλαξε πολλές τραγικές εμπειρίες,όπως το να ζήσει τον θάνατο των πέντε από τα έξι αδέρφια της. Σ'αυτά προστέθηκαν οι άτυχοι γάμοι,η περιπέτεια της αποτυχημένης υιοθεσίας και τελικά η πολύχρονη και οδυνηρή μάχη με τον καρκίνο. Τέλος το μόνο παρήγορο είναι ότι κέρδισε τη γενική αναγνώριση και τον σεβασμό για το μεγάλο ταλέντο της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ