13 Ιουνίου, 2013

AIDS:Η νέα ασθένεια που τρομοκρατεί τον κόσμο και οι επιδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας

 
Μια νέα επιδημία η οποία καταχωρήθηκε μόλις το 1981,απειλεί την ανθρωπότητα: Tο σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας AIDS. Οι ανοιχτές συζητήσεις και οι ενημερωτικές εκστρατείες για την πρόληψη δεν μπορούν να καλύψουν το αδιέξοδο της ιατρικής. Η δραματική αύξηση των ασθενειών του AIDS( από το αγγλικό-acquired immune deficiency syndrome)προ πάντων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη,εντείνει τη συζήτηση για τις πιθανότητες καταπολέμησης,πρόληψης και τις κοινωνικές συνέπειες της ασθένειες.
Στην αρχή ως <<Επιδημία των ομοφυλόφυλων >>,φαινόταν να περιορίζεται σε ορισμένες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Ο ιός του AIDS μεταδίδεται με το αίμα,καθώς και με αλλά σωματικά υγρά,όπως το σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Οι πιο συχνή τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και η μεταφορά αίματος από χρησιμοποιημένες σύριγγες των τοξικομανών. Μετά την προσβολή από τον ιό,ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα για τα επόμενα ένα έως δέκα χρόνια. Μετά από αυτήν την φάση η ασθένεια καταστρέφει ολοκληρωτικά το ανοσοποιητικό σύστημα:σύντομα ακολουθεί ο θάνατος.

Οι επιδημιολογικές έρευνες άρχισαν να δείχνουν οτι το AIDS δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες,αλλά οτι μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Το γεγονός πυροδότησε συζητήσεις ,στα μέσα του '80,για την σωστή αντιμετώπιση του. Η πρόκληση πανικού από την μια και η απάθεια από την άλλη δεν αποδείχθηκαν ωφέλιμες στάσεις. Οι μεν απαιτούσαν μέτρα απομόνωσης τον προσβεβλημένων,οι δε επέμεναν σε ανώνυμες εξετάσεις και αν έπρεπε ο ασθενής να λάβει γνώση για τα θετικά του αποτελέσματα. Το 1984,ο Γάλλος ιολόγος Λουκ Μοντανιέ ανακάλυψε πρώτος τον ιό της ασθένειας HIV [Human Immunedeficiency Virus],κάνοντας έλεγχο σε διατηρημένους ορούς αίματος. Εκκρεμούσε όμως ακόμα ένα εμβόλιο και ένα αποτελεσματικό φάρμακο για το AIDS.

 Ο κόσμος συνειδητοποίησε το AIDS όταν ο Αμερικανός ηθοποιός Ροκ Χάντσον δημοσιοποίησε την ασθένειά του και παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Είχε παίξει τον γόη σε αμέτρητες ταινίες του '50 ,πέθανε μέσα σε ένα χρόνο. Από τότε αποκάλυψαν την ασθένεια τους πολλοί σταρ,όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι,τραγουδιστής του συγκροτήματος <<Queen >> ο οποίος και πέθανε και ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Έρβιν <<Μάτζικ>> Τζόνσον. Η εξάπλωση της ασθένειας είναι εκρηκτική χωρίς να έχει πάρει όμως μέχρι τώρα τις εφιαλτικές διαστάσεις της παγκόσμιας καταστροφής. Σε συγκεκριμένες περιοχές όμως,όπως στην Αφρική,όπου λέγεται οτι έχει μολυνθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού,η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απειλητική.

ΠΑΝΩΛΗ: Από την Μεσσήνη της Σικελίας, το 1347,εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο << μαύρος θάνατος>>,η πιο σοβαρή επιδημία πανώλης στην ιστορία. Η ιατρική αποδεικνύεται εντελώς αδύναμη. Τα προληπτικά μέτρα προβαίνουν αναποτελεσματικά. Ιδιαίτερα θίγονται οι περιοχές που βρίσκονται σε εμπορικά περάσματα,οι οποίες και εκκενώνονται.


ΣΥΦΙΛΗ: Ο Ιταλός γιατρός και ποιητής Τζιρολάμο Φρακαστόρο επινοεί το όνομα << Σύφιλη>> για την ασθένεια. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται σεξουαλικά και εμφανίζεται για πρώτη φορά ως επιδημία στις αρχές του 16ου αιώνα(1521).προσπάθειες θεραπείας της παραμένουν αναποτελεσματικές.
 

ΕΥΛΟΓΙΑ: Η ευλογιά ειναι μια άκρως μολυσματική ασθένεια. Κορυφώθηκε το 18ο αιώνα όταν τα θύματα της στην Ευρώπη ανήλθαν σε εκατομμύρια. Εντοπίζεται για πρώτη φορά στις αιγυπτιακές μούμιες και σημαδεύει την ανθρώπινη ιστορία. Εξοντώνεται οριστικά το 1980 χάρη στα παγκοσμίως διαδεδομένα εμβόλια.

ΧΟΛΕΡΑ: Μια μεγάλη επιδημία χολέρας μαστίζει την Ευρώπη το 1831. Μόνο στην Πρωσία θυσιάζονται 32.000 άνθρωποι. Η ασθένεια,που αναγνωρίζεται από τους εμετούς και την διάρροια,μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Το μικρόβιο της χολέρας μεταδίδεται προ πάντων μέσω του μολυσμένου πόσιμου νερού ή των τροφίμων. Η επιδημία παρ'όλα αυτά μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή ,κάτι που έγινε το 1991 στο Περού μετά από 100 χρόνια απουσία στηΛατινικήΑμερική.


ΠΗΓΗ:ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ



 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ