02 Ιουλίου, 2013

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ


Το 1977-78 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στην περιοχή της Βεργίνας τους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β'. Έιναι μια ανακάλυψη με τεράστια αρχαιολογική και εθνική σημασία.
Οι ανασκαφές του Ανδρόνικου φέρνουν στο φως τους μοναδικής αρχαιολογικής αξίας βασιλικούς τάφους του Φιλίππου, τα ευρήματα των οποίων θα επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ιδιαίτερα σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ανακάλυψη των πέντε επιτύμβιων στηλών, με ελληνικές επιγραφές και τα άλλα δομικά στοιχεία της ελληνικής τέχνης.
Από τα ευρήματα των τάφων ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι δύο χρυσές λάρνακες και τα χρυσά στεφάνια, που δίκαια θεωρούνται ως μοναδικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.Μεγάλη εντύπωση προκαλούν ακόμα οι ελεφαντοστέινες μορφές που κοσμούν τα αποσυντεθειμένα πλέον ξύλινα κρεβάτια των τάφων, οι οποίες ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στους βασιλείς Φίλιππο και Αλέξανδρο και σε άλλα σημαντικά πρόσωπα του οικογενειακού και αυλικού του περιβάλλοντος.
 
Άλλα σημαντικά ευρήματα είναι τα μεγάλα και μικρά χάλκινα σκεύη, τα υπέροχα χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, τα διάφορα ασημένια αγγεία, τα εξαίρετα διακοσμημένο χρυσό έλασμα που κοσμούσε έναν γυρωτό( είδος φαρέτρας), το χρυσό γυναικείο διάδημα, τα υπολείμματα του υφάσματος και τα όπλα( ιδιαίτερα ο θώρακας, το κράνος, και η ασπίδα. )Οι ανακαλύψεις των Βασιλικών τάφων της Βεργίνας του 1977-78 θεωρούνται κορυφαίο ελληνικό αρχαιολογικό επίτευγμα των τελευταίων δεκαετιών.
 
ΠΗΓΗ:ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ