16 Αυγούστου, 2015

26 ΜΑΪΟΥ 2007: ΤΟ ΡΑΦΤΙΝΓΚ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Μέρος του Λούσιου ποταμού.
Το Σάββατο 26 Μαΐου 2007 διοργανώνεται μία εκδρομή που θα περιελάβανε πεζοπορία και ράφτινγκ σε ένα τμήμα του Λούσιου ποταμού. Στην ομάδα συμμετείχαν 16 άτομα και δύο οδηγοί- εκπαιδευτές. Το πρωί της ίδιας μέρας οι δύο υπεύθυνοι της εκδρομής πήγαν στον ποταμό για να ελέγξουν την στάθμη του που εκείνη την στιγμή ήταν χαμηλή. Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν τα άτομα και τους οδήγησαν στην αφετηρία. Επικρατούσε ηλιοφάνεια και όλα ήταν πολύ ήρεμα. Ένας κάτοικος της Δημητσάνας βλέποντας το γκρουπ να ετοιμάζετε για αναχώρηση τους είπε να μην ξεκινήσουν γιατί υπήρχε κίνδυνος. Το μέρος ήταν δύσβατο και ο καιρός ακατάλληλος. Δυστυχώς απ' ότι φάνηκε στην πορεία δεν τον άκουσαν. Έτσι η ομάδα ξεκίνησε την πεζοπορία. Περπάτησαν στο ποτάμι δύο ώρες. Κάποια στιγμή άρχισε να βρέχει και η βροχή έγινε καταρρακτώδης που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής λόγο κατολισθήσεων είχε δημιουργηθεί μία τεχνική λίμνη στο ποτάμι που χρειάστηκε τα μέλη της ομάδας να κολυμπήσουν για να την περάσουν. Κάποιοι κουράστηκαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται ζητώντας να γυρίσουν πίσω. Ο φόβος ότι τα νερά θα φουσκώσουν από την έντονη βροχή και θα γίνουν ορμητικά παρασέρνοντας πέτρες, κλαδιά και άλλα αντικείμενα ήταν εμφανής. Ο ένας οδηγός τους καθησύχασε λέγοντας ότι μέχρι το τέρμα υπήρχε ένα πολύ μικρό κομμάτι.


Οι άντρες της ΕΜΑΚ
  Η ώρα ήταν 5:30 το απόγευμα. Η ομάδα φτάνει σε ένα σημείο δυόμιση μέτρων όπου έπρεπε να κατέβουν. Άλλοι κατέβηκαν με σχοινί και άλλοι πήδηξαν στο νερό. Μετά από λίγα λεπτά φτάνουν σε άλλο ύψωμα ενάμιση μέτρου. Εδώ έπρεπε όλοι να κατέβουν με σχοινί γιατί η στάθμη του νερού ήταν χαμηλή και δεν μπορούσαν να πηδήξουν μέσα. Κι ενώ η ομάδα περίμενε τον εκπαιδευτή να ετοιμάσει το σχοινί ακούγεται μια φοβερή βουή και ένα τεράστιο κύμα παρασέρνει όλα τα άτομα του γκρουπ!!! Όλοι παλεύουν να σωθούν αφού το νερό τους τραβούσε προς τα κάτω. Κορμιά πεταγόντουσαν αριστερά και δεξιά χτυπώντας σε βράχια και σε δέντρα. Ο κάθε ένας προσπαθούσε να πιαστεί απ' όπου  μπορούσε για να σώσει τη ζωή του, να γαντζωθεί σε βράχους ή σε κλαδιά  για να μην παρασυρθεί και χαθεί στον μανιασμένο ποταμό. Επικρατούσε ένα χάος, μια κόλαση που μέσα σε αυτήν 18 άτομα ήταν πραγματικά στο έλεος του θεού. Εννέα από τα 18 άτομα καταφέρνουν τελικά να πιαστούν σε βράχια ή να βγουν στις όχθες. Οι εκπαιδευτές προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν αφού κινδύνευε και η δική τους ζωή. Μπόρεσαν και τράβηξαν ένα παλικάρι σώζοντας την ζωή του, το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και με την άτυχη Μαρία αλλά δεν τα κατάφεραν. Την παρέσυραν τα ορμητικά νερά και χάθηκε.

   Στις 6:30 το απόγευμα επτά διασωθέντες και ένας εκπαιδευτής έφτασαν στην Μονή Φιλοσόφου και κάλεσαν σε βοήθεια. Λίγα λεπτά αργότερα φτάνει η αστυνομία και η πυροσβεστική. Έπειτα έφτασαν εκπαιδευμένοι πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ. Όλη την νύχτα γίνονται έρευνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το πρωί της Κυριακής φτάνουν εθελοντικές ομάδες διάσωσης από όλη την Ελλάδα. Μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας εντοπίζονται έξι από τους οχτώ αγνοούμενους δυστυχώς νεκροί. Τέσσερις μέρες μετά το θλιβερό γεγονός εντοπίσθηκε και η Μαρία 35χρονών. Ήταν παγιδευμένη κάτω από κλαδιά και πέτρες κοντά στο σημείο που είχαν βρεθεί και τα άλλα άτυχα παιδιά. Η νεκροψία και η νεκροτομή έδειξαν ότι ο θάνατος επήλθε από πνιγμό και από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.


Εικόνες από τον τηλεοπτικό φακό του ΣΚΑΙ
  Οι έρευνες συνεχίστηκαν για πολλές μέρες ακόμα για τον εντοπισμό του όγδοου αγνοούμενο του 29χρονου Δημήτρη χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Μετά από έξι μήνες εντοπίστηκε σε αποσύνδεση το άψυχο κορμί του θαμμένο κάτω από κλαδιά, πέτρες και άμμο. Το Τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων Ναυπλίου έκρινε ένοχους και τους δύο υπεύθυνους του γραφείου για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή. Στον έναν ποινή φυλάκισης 13 ετών και 6 μηνών και στον δεύτερο 13 ετών και 3 μηνών. 
Οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξανά συμβεί παρόμοια τραγωδία. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μην τα βάζουμε με την φύση και τις δυνάμεις της, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί απ' αυτήν ... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ