18 Ιουνίου, 2013

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Κώστας Καρυωτάκης ήταν ένας από τους σημαντικούς ποιητές του Μεσοπολέμου. Τον Ιούλιο του 1928 αυτοπυροβολείται στην Πρέβεζα. Ο τραγικός και παράλογος θάνατος του συγκλονίζει την πνευματική Ελλάδα και προκαλεί έκπληξη,απορίας και βαθιά οδύνη. Εκείνη την νύχτα της 20ής προς 21η Ιουλίου ο Καρυωτάκης δείχνει αποφασισμένος να τερματίσει μια ζωή που του φαίνεται αβάστακτο βάρος.
Και ρίχνεται στην θάλασσα. Όμως η τύχη θα του παίξει ένα από τα τραγικά της παιχνίδια και δεν θα τον αφήσει να φύγει έτσι εύκολα. Ενστικτωδώς αντιδρά στον θάνατο και παλεύει ώρες με τα κύματα για να κρατηθεί στην ζωή. Τελικά το κατορθώνει. Εξαθλιωμένος από την κούραση και με σπασμένο το ηθικό επιστρέφει σπίτι του. Λέγεται οτι η επαφή με την κρύα ανάσα του θανάτου σε κάνει να εκτιμήσεις τη ζωή. Όμως ο Καρυωτάκης δεν ανήκει σ'αυτήν την κατηγορία. Η ολονύκτια πάλη του να κρατηθεί στη ζωή δεν θα τον αποτρέψει από το παράλογο διάβημα του.. Την άλλη μέρα το πρωί ο ποιητής φοράει το κοστούμι του,δένει άψογα την γραβάτα του και ξεκινά και πάλι ν'αναστατώσει το θάνατο. Πρώτα πηγαίνει να αγοράσει ένα πιστόλι και μετά περπατά στην Πρέβεζα.

Κατά της δύο το μεσημέρι βρίσκεται στην θέση Βρυσούλα,στο καφενείο. Σταματάει,κάθεται,παραγγέλνει καφέ,ζητάει χαρτί και μολύβι και αρχίζει να γράφει,καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Μετά από τρεις ώρες περίπου τελειώνει. Κοιτάζει γύρο του. Η ώρα είναι περίπου πέντε. Σηκώνεται ήρεμα ,πληρώνει και συνεχίζει το περίπατο του. Φτάνει στην παραθαλάσσια τοποθεσία του Αγίου Σπυρίδωνα κι εκεί σταματάει. Είναι ο τελευταίος σταθμός της 32χρονης ζωής του. Κάπου κοντά βρίσκεται ένας ευκάλυπτος. Πηγαίνει από κάτω του,ξαπλώνει στο χώμα πλάγια και με σταθερό χέρι σημαδεύει με το πιστόλι στο κάτω μέρος της καρδιάς. Έπειτα πυροβολεί. Τυπική περίπτωση αυτοκτονίας θα πούνε οι αρχές. Άλλωστε το τελευταίο γράμμα του θ'αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Εκείνο το γραφή καθαρά:<< Πληρώνω για όσους δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στην ζωή τους,έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ζωή τους παιχνίδι χωρίς ουσία....>> Και στο συγκλονιστικό υστερόγραφο θα δώσει το τελευταίο του ρεσιτάλ αυτοσαρκασμού:<<Και για να αλλάξουμε τόνο: Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουν ποτέ ν'αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό και κάθε τόσο,χωρίς να καταλάβω πως, το σώμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως κάποτε,όταν μου δοθή ευκαιρία θα γράψω εντυπώσεις ενός πνιγμένου>>.

Στα χρόνια που θ'ακολουθήσουν θα γραφούν τόμοι για τα αιτία που ώθησαν των Καρυωτάκηστην αυτοκτονία. Οι περισσότεροι θ'αναζητήσουν την αιτία πίσω από τους στίχους του και αλλοι πίσω από την ίδια του την ζωή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ