26 Ιουλίου, 2013

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

<< Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα >>. Μ' αυτά τα λόγια πάτησε ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ στις 21 Ιουλίου 1969, στις 3:56 ώρα ΜΕΖ, στην σελήνη. Η πρώτη προσεδάφιση στην σελήνη τράβηξε μισό δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον συνδέθηκε με τους αστροναύτες του Απόλλων|| στην ιστορικότερη τηλεφωνική συνομιλία όλων των εποχών. Ο πάπας Παύλος ΣΤ' έστειλε την ευλογία του στους αστροναύτες. Ένα όνειρο αιώνων είχε γίνει πραγματικότητα. Η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου προχώρησε με την εξάπλωση του ψυχρού πολέμου. Οι πρώτες επιτυχίες στο διάστημα ανήκουν στους Σοβιετικούς. Ήταν η ΕΣΣΔ που είχε βάλει σε τροχιά τον πρώτο δορυφόρο.

 Τον Απρίλιο του 1961 πάλι η ΕΣΣΔ είχε στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον Γκαγκάριν. Σε αντεπίθεση, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι, σε λόγο του το 1961, έθεσε ως εθνική διεκδίκηση την πρώτη προσελήνωση, μέσα στην ίδια την δεκαετία. Οι αστροναύτες στην Σελήνη είχαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εργασίας, για να φέρουν στους επιστήμονες στη γη πλούσια στοιχεία για έρευνες. Σε 82 σελίδες είχε καταγραφεί τι έπρεπε ακριβώς να εξεταστεί.

 Έτσι μέσω ενός ειδικού ηλιο- ανεμομετρητή έπρεπε να αναλυθούν οι μάζες αερίων που προέρχονταν από τον ήλιο. Με την βοήθεια ενός στερεωμένου στο σεληνιακό έδαφος ανακλαστήρα ακτίνων λέιζερ μέτρησαν στη συνέχεια την ακριβή απόσταση ανάμεσα στη γη και τη Σελήνη. Ένα σεισμόμετρο έπρεπε μελλοντικά να βοηθήσει στην αποκάλυψη της ύπαρξης σεισμών στη Σελήνη. Οι αστροναύτες μετά από 21 ώρες και 37 λεπτά προετοίμαζαν την επιστροφή τους στην γη, είχαν συγκεντρώσει στις αποσκευές τους 20 κιλά σεληνιακό υλικό.

 Ιδιαίτερα, βέβαια, πετρώματα και άμμο, τα οποία προέρχονταν από την επιφάνεια του δορυφόρου της γης και εν μέρει από 20 εκατοστά βάθος. Στις 24 Ιουλίου επέστρεψαν στην γη υγιείς: στις 17:51 ώρα ΜΕΖ προσθαλασσώθηκε το διαστημόπλοιο στον Ειρηνικό, μετά από 59 ώρες και 55 πρώτα λεπτά πτήσης και αφού διήνησε 380.000 χλμ.απόσταση.

 Οι νέοι ήρωες όμως έπρεπε να περιμένουν για την υποδοχή που τους επιφύλασσε το ενθουσιασμένο έθνος. Οι αστροναύτες τιμήθηκαν με παρελάσεις σε ολόκληρη την χώρα. Παρά την επιτυχία γοήτρου, όλο και περισσότερα ερωτηματικά άρχισαν να εμφανίζονται για το νόημα μιας τόσο πολυέξοδης εκστρατείας στον δορυφόρο της Γης, ο οποίος ουτε νερό είχε να προσφέρει, ουτε οξυγόνο ή άλλους πόρους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ