17 Ιουνίου, 2013

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΕΜΤΖΗ:ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1973 συντελείται ένα παράλογο έγκλημα. Ένας άνθρωπος της νύχτας,ο Νίκος Κοεμτζής,σκορπίζει τον θάνατο σ'ένα νυχτερινό κέντρο της κυψέλης,για μια "παραγγελιά". Απολογισμός: Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες...Η τραγωδία άργησε τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου στο νυχτερινό κέντρο της κυψέλης "Νεράιδα της Αθήνας".


Δράστης ο 35 χρονος νομικός Νίκος Κοεμτζής και συγκατηγορούμενοι του ο 27χρονος αδερφός του Δημοσθένης και ο φίλος του Θωμάς Καραμάνης. Σύμφωνα με τις περιγραφές, αυτοπτών μαρτύρων όλα ξεκίνησαν από μια "παραγγελιά"του Νίκου προς την ορχήστρα,να παίξει τις "Βεργούλες" για να χορέψει ο Δημοσθένης. Σύμφωνα με τους άγραφους αλλά αυστηρούς νόμους της νύχτας η πίστα πρέπει να αδειάσει αμέσως για την εκτέλεση της "παραγγελιάς". Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Στην πίστα εξακολουθούν να χορεύουν πέντε-έξι άτομα,ανάμεσα στους οποίους και δύο αστυνομικοί.

 Ο τραγουδιστής Τάκης Αθανασιάδης,διαισθάνεται τον κίνδυνο,προειδοποιεί οτι πρόκειται για "παραγγελιά",ενώ ο Δημοσθένης απαιτεί να αδειάσει η πίστα για να χορέψει μόνος του. Κάποιος τον σπρώχνει βίαια και τον πετάει πάνω σε έναν σωρό σπασμένα πιάτα και γυαλιά. Είναι η μοιραία στιγμή. Ο Νίκος πετάγεται από την θέση του σαν αίλουρος στην πίστα με μια λεπίδα στο χέρι. Σε δευτερόλεπτα ο χώρος γεμίζει αίματα.Οι δύο αστυνομικοί και ο φίλος τους πέφτουν νεκροί,ενώ έξι αλλά άτομα μαχαιρώνονται.... Μέσα στην γενική σύγχυση,οι Κοεμτζήδες θα κατορθώσουν να διαφύγουν,σύντομα όμως θα πιαστούν από την αστυνομία. Ιδιαίτερα περιπετειώδης υπήρξε η σύλληψη του Νίκου,που κατέφυγε σ'ένα φίλου του,ο οποίος όμως τον κατέδωσε στις αρχές.

 Η δίκη έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου,λίγες μέρες πριν τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Ο Νίκος Κοεμτζής καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο,ο αδερφός του Δημοσθένης σε τριετή φυλάκιση,ενώ ο Καραμάνης αθωώθηκε. Ο Κοεμτζής δεν θα οδηγηθεί τελικά στο απόσπασμα. Η ποινή του θα μετατραπεί σε ισόβια και ο ίδιος θα παραμείνει 23 χρόνια στις φυλακές και τελικά θ'απελευθερωθεί το 1996. Η υπόθεση "παραγγελιά"θα απασχολήσει κοινωνιολόγους,δημοσιογράφους και καλλιτέχνες και θα γίνει ταινία,μουσικό έργο και υλικό για βιβλία και κοινωνιολογικές μελέτες. Πολλοί θα αναφερθούν για τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε ο Νίκος Κοεμτζής από τα τρυφερά του χρόνια,ως παιδί διωγμένου αριστερού,ενώ άλλοι θα μιλήσουνε για τους άγραφους νόμους της νύχτας,που σχεδόν υπαγόρευσαν στον Κοεμτζή να αντιδράσει στην "προσβολή" έτσι όπως αντέδρασε.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Σαββόπουλο,που χωρίς να ενστερνίζεται το έγκλημα,μίλησε γι'αυτούς που διαμόρφωσαν τον ιδιόρρυθμο βίαιο χαρακτήρα του Κοεμτζή και τελικά τον εξώθησαν στο ακραίο του διάβημα,"βιάζοντας το άσυλο του"εκείνο το παγωμένο κυριακάτικο πρωινό της 25ης Φεβρουαρίου. Θα πρέπει,τέλος,να σημειωθεί οτι ο Κοεμτζής,μετά την αποφυλάκιση του,εξέδωσε βιβλίο για τις εμπειρίες του στις φυλακές.









ΠΗΓΗ:ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ